Ägg : LCHF -arens bäste vän?

agg-bra-med-lchf

Om det var ägget eller hönan som kom först vet nog ingen. Vad vi däremot vet idag är att ägget är sprängfyllt med nyttigheter. Dessutom passar det oss som kör LCHF väldigt bra.

Ett ägg är avsett att ge mat till ett liv, har du tänkt på det? Alla kycklingar har växt upp inuti ett ägg och får genom det i sig all näring och alla vitaminer de behöver. Mig veterligen har inga av kycklingarna mått speciellt dåligt av det…

Ägg är laddade med vitaminer och nyttigheter

Det är kanske långsökt att tänka sig att ägg innehåller massor av vitaminer. Men faktum är att du hittar fler vitaminer i högre koncentration än vad många grönsaker har. Ägg innehåller i princip alla näringsämnen vi behöver. Det enda som saknas är C-vitamin.

  • D-vitamin – Ett ägg ger 11% av dagsbehovet.
  • E-vitamin – Ett ägg ger 35% av dagsbehovet.
  • Folat – Ett ägg ger 11% av dagsbehovet.
  • Selen – Ett ägg ger 28% av dagsbehovet.

Dessutom innehåller ägg inga kolhydrater alls.

Max två ägg om dagen, eller?

Jag har allt sedan barnsben fått höra att man ska äta max 2st ägg per dag. Äter man fler riskerar man ond bråd död eller åtminstone farligt förhöjda kolesterolvärden. Idag vet man att det här inte alls stämmer. Den mängd kolesterol vi får i oss via mat är obetydlig. Det är din kropp som är största producenten av kolesterol.

Det finns dessutom forskning som tydligt visar att LCHF har en positiv effekt på ditt kolesterol.

Ägg i många varianter

Ägg kan serveras på väldigt många sätt. Ät gärna och ofta ägg. Stekta, kokta, som äggröra eller som ingrediens till annat. Ha gärna med ett kokt ägg till jobbet eller resan. Väldigt bra och energirikt att plocka fram som mellanmål när hungern smyger på. Ett kokt ägg håller dessutom ganska länge. Det har så att säga en skyddande förpackning direkt från moder natur.

Nästan varje morgon och kväll äter jag mikrobröd gjort på mandelmjöl, ägg och smör.

Äggröra med smör och grädde

Med LCHF kan du köra hotellfrukost varje morgon. Äggröra med äkta grädde och knaperstekt bacon till frukost är inte fy skam.

Smält smöret i en kastrull. Knäck i äggen och häll på grädden. Låt röran stelna under relativt konstant omrörning på svag värme. Tag av kastrullen när äggröran fått den konsistens du önskar. Krydda lätt med salt och svartpeppar. Gott att äta som det är och underbart med knaperstekt bacon till.

Äggtips

  • Det är svårare att skala färska kokta ägg än de som är lite äldre. De gånger du kokat ägg och fått kämpa med en seg hinna när du skalar det har du antagligen köpt nära dagsfärska ägg. Helst ska äggen vara 7-8 dagar gamla innan du kokar dem.
  • Ägg som förvaras med spetsen nedåt i kylskåp håller sig färska i minst 2 månader. Är du osäker, knäck ägget i en skål. Är lukt och utseende normalt är ägget i bra skick.
  • Ett hårdkokt ägg förvarat i kylskåp håller sig i 5-7 dagar.
  • Ägg måste inte förvaras svalt i butik enligt lag. De flesta butiker väljer ändå att förvara äggen kylda.
  • Ägg binder annat bra. Tycker du att bara grädde på gratängen blir för blött och vattnigt? Knäck ett ägg i grädden och blanda ordentligt. Då kommer blandningen bli fastare. Samma sak gäller om du gör egna hamburgare och mycket annat.

svenska ägg kan du läsa mer om ägg. Allt från produktion till innehåll, allergier, förvaring och  mycket annat. Förövrigt kommer även inläggets bild därifrån.

About Patrik Arwengrim

För mig är det viktigt att dela med mig av sånt jag lär mig med LCHF. Förhoppningsvis har även du nytta av det jag skriver. Har du frågor får du gärna skriva en kommentar längre ner eller kontakta mig. Du kan också följa mig personligen på Google+

,

No comments yet.

Kommentera

HälsaSvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog SvenskaSajter.com - gratis länkkatalog för hemsida & blogg 1000länkar.com - gratis länkkatalog