Den här veckan är tydligen LCHF farligt

lchf-farligt

Lite då och då måste media blossa upp saker. Det är rubrikerna de säljer på och det är något vi läsare alltid måste vara medvetna om. Ena veckan är något väldigt positivt och nästa vecka är något negativt. Ibland handlar rubrikerna om LCHF. Just den här veckan är alltså LCHF farligt. Vi får se nästa vecka, då kommer det säkert en solskenshistoria om hur bra det är istället.

Expressen och LCHF

Häromdagen var det dags för Expressen att pumpa ut en ny säljande rubrik: ”Fettdieten kan vara farlig”. Artikelns författare skriver att lchf kan vara farligt för hjärta och öka risken för diabates. Allt bygger på en studie gjord under, håll i dig nu, fem dagar. Jämför den artikeln i Expressen med den här som hävdar precis raka motsatsen om fet mat. Själv är jag inte forskare men att göra en studie under endast fem dagar borde inte fungera för någon diet över huvud taget. Det borde bli ett väldigt missvisande resultat. Jag tycker personligen det är beklagansvärt att en journalist kan få till ett så stort uppslag om något som är baserat på så kort tid. Och dessutom inte ens publicera sina källor. Av de flesta kommentarerna till artikeln att döma är jag inte ensam i min åsikt. Räkan dömer ut artikeln om lchf ganska ordentligt.

Självklart får man initialt med LCHF förhöjda värden på fett i blodet. Det är så logiskt att jag trodde alla förstod det. Från att äta extremt lite fett ena dagen till att äta väldigt mycket nästa. Det kommer ge höjda värden. När kroppen sen stabiliserar sig med LCHF ser det annorlunda ut.

Kostdoktorn har givetvis kommenterat det här. Självklart ur en LCHF-anhängares perspektiv men jag tycker ändå att han för det mesta är ganska öppen och objektiv. Läs Kostdoktorns korta kommentarer kring expressens artikel om lchf. Passa även på att läsa det han skrivit om LCHF och omställningsbesvär.

NWT och LCHF del 1

Marina Sjöberg som är idrottsdietist berättar i NWT om att vi alltid ätit kolhydrater och att vi behöver det för att må bra. Hon tycker vidare att det inte finns en enda fördel med lchf. Man går snabbt ner i vikt men det kan man lika gärna göra genom att äga sega råttor i ”rätt mängd”, tycker Marina. Jag har i många års tid försökt gå ner i vikt genom kost och motion. Fett har varit det jag dragit ner på mest. Personligen är jag väldigt övertygad att jag inte på något sätt hade kunnat gå ner genom att äta godis. Helt enkelt beroende på att jag inte hade haft karaktär nog att äta mindre godis än jag förbränner. Det som framförallt är positivt för mig med LCHF är att jag aldrig känner mig vrålhungrig och inte en gång har jag varit sugen på godis vad jag kan komma ihåg. Känner man sig orolig för olika värden kan man med fördel besöka sjukvård med jämna mellanrum för hälsokontroll och provtagning.

Jag tror det är viktigt även för dietister att ha ett lite öppnare sinne. LCHF är inte sista dieten som kommer bli i ropet. För mig är alla dieter bra så länge de passar den som använder dem. Att helt förkasta en metod eller diet bara för att man själv inte gillar konceptet tycker jag känns ganska trångsynt. Lite som att vägra köra en Saab bara för att man själv äger en Volvo kanske man skulle kunna säga.

NWT och LCFH del 2

Som om det inte var nog skriver NWT en uppföljande artikel om LCHF idag. Enligt professor Annika Rosengren är LCHF rent trams. Det första hon hänvisar till var det första jag fick lära mig inte stämmer när jag började med LCHF: Att mättat fett är farligt. Kostdoktorn skriver mycket om fett och mättat fett med referenser till undersökningar som är läsvärt. Om mättat fett hade varit skadligt för oss tycker jag att det är märkligt att det är den första sortens fett vi får i oss från dag ett. Bröstmjölk innehåller nämligen mättat fett. Det finns lyckligtvis professorer som anser att LCHF är bra. Fredrik Nyström är en av dem. Läs gärna kostdoktorns referat av en radiointervju om bland annat mättat fett som kan vara intressant.

Uppdatering: Kostdoktorn kommenterar också artikeln och hänvisar till studier som absolut visar framgång för lchf.

Det är inte negativt att det skrivs negativt om LCHF

Själv tycker jag det är bra att media, bloggare och andra skriver både negativt och positivt om LCHF. Så länge det pågår en debatt kan vi vara säkra på att vetenskapen går framåt. Och det tjänar nog vi alla på. Dessutom, hade det inte funnits debatt och ifrågasättande om och kring lchf hade metoden förmodligen dött ut för flera år sedan och då hade jag aldrig hittat den själv. För mig funkar det nämligen väldigt bra.

Söktermer:

  • lchf farligt för hjärtat
  • negativt med lchf
  • lchf negativt

About Patrik Arwengrim

För mig är det viktigt att dela med mig av sånt jag lär mig med LCHF. Förhoppningsvis har även du nytta av det jag skriver. Har du frågor får du gärna skriva en kommentar längre ner eller kontakta mig. Du kan också följa mig personligen på Google+

, , ,

No comments yet.

Kommentera

HälsaSvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog SvenskaSajter.com - gratis länkkatalog för hemsida & blogg 1000länkar.com - gratis länkkatalog