LCHF, kolesterol och blodtryck

lchf-buffe

I går skrev jag om en artikel expressen publicerat samt ett par från NWT (Nya WermlandsTidningen). Samtliga väldigt negativt inställda till LCHF. Till skillnad från de här artiklarna började jag leta fakta. Notera att jag inte är läkarkunnig på något sätt, bara väldigt intresserad.

Känner du dig orolig med LCHF?

Om du själv, efter de senaste dagens artiklar, känner dig orolig och kanske funderar på att avbryta. Kanske du är nyfiken på lchf men inte vågar tack vare artiklarna? Är det så att din äkta hälft är orolig över din diet efter att ha läst artiklarna? En studie som gjorts under två års tid presenterades i augusti 2010, den visar att en kost med låg andel kolhydrater har flera positiva effekter. Bland annat lågt blodtryck och låg halt kolesterol.

Kolesterolet blir inte sämre om du använder LCHF

Ett vanligt argument bland motståndarna till LCHF är att framförallt kolesterolet ökar. En studie gjord av Gary D Foster med 307 individer visar på raka motsatsen, att kolesterolet minskar. Hälften genomgick studien baserad på en hög andel kolhydrater och hälften på en låg andel.

Expressen i ovan nämnda artikel baserar sin text på en undersökning gjord under fem dagar. Den här har genomförts under två år.

During the first 6 months, the low-carbohydrate diet group had greater reductions in diastolic blood pressure, triglyceride levels, and very-low-density lipoprotein cholesterol levels, lesser reductions in low-density lipoprotein cholesterol levels, and more adverse symptoms than did the low-fat diet group.

Läs även det här väldigt detaljerade blogginlägget om studien där studien förklaras mer ingående.

Det kanske mest anmärkningsvärda med studien tycker jag är slutsatsen: En kost med låg andel kolhydrater minskar risken för hjärt- kärlsjukdomar:

A low carbohydrate diet is associated with favorable changes in cardiovascular disease risk factors at two years.

Laura Casey på Seattle Times ställer sig frågan: Lite eller mycket kolhydrater, vad är bäst? I artikeln förekommer hänvisningar till Gary D Fosters undersökning. Det finns också en hel del annan information kring just kolhydrater.

”Ninety percent of the weight problem we have is caused by eating sugar, not fat,” she says. “And when you raise your blood sugar, you raise your insulin and insulin stores fat.”

90 procent av viktproblemen som finns orsakas av att vi äter socker, inte fett. När du ökar blodsockret ökar ditt insuling. Och insulin lagrar fett.

Så känner ni som jag att det kan vara skönt med lite motvikt till Expressens och NWT’s artiklar rekommenderar jag att ni ögnar igenom studien och artikeln i Seattle Times.

Kostdoktorn har för ganska länge sedan skrivit om samma studie. Hans analys är att en kost med låg andel kolhydrater är vinnaren av studien.

Fotnot: Till skillnad från Expressen som i sin artikel om LCHF väljer att illustrera den med en Pizza lägger jag istället in något som har med lchf att göra.

Söktermer:

  • lchf kolesterol
  • lchf blodsocker
  • lchf blodtryck
  • blodsocker lchf

About Patrik Arwengrim

För mig är det viktigt att dela med mig av sånt jag lär mig med LCHF. Förhoppningsvis har även du nytta av det jag skriver. Har du frågor får du gärna skriva en kommentar längre ner eller kontakta mig. Du kan också följa mig personligen på Google+

, , ,

One Response to LCHF, kolesterol och blodtryck

  1. Stefan Johansson 5 mars, 2011 at 11:53 #

    Jag läste också Expressens artikel och tycker att studien som nämns inte är värd att räknas. Jag är heller inte medicinskt utbildad, men vem som helst kan nog räkna ut att en studie på fem dagar knappast kan gen något vetenskapligt underlag. Jag tror nog att det är som en twittervän sa, nyhetstorka. Skapa lite rubriker så de får sälja.

Kommentera

HälsaSvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog SvenskaSajter.com - gratis länkkatalog för hemsida & blogg 1000länkar.com - gratis länkkatalog