Tanken med den här artikeln om LCHF är att du ska ha lite kött på benen. Dels för din egen del om du är nybörjare på LCHF men även de gånger ämnet diskuteras hett bland dina vänner eller på din arbetsplats. Har du kompisar eller läsare av din blog som är lite nyfikna men som inte riktigt fått tummen ur kan det nog passa att ge dem en länk hit också.
LCHF – Myter
Nästan varje dag står det om LCHF i tidningar, diskuteras på TV eller skämtas om kring lunchbordet på jobbet. Av någon anledning verkar det skapas och spridas många myter kring lchf. Kanske för att det blivit så populärt. Eller så kanske det beror på att omgivningen märker hur bra man mår av att äta liten del kolhydrater. Och något som har en positiv framsida måste ju ha en negativ baksida. Jag vet inte vad orsaken är men här följer några vanliga myter om LCHF som jag stött på.
LCHF – De som kör lchf äter mängder av kött!
Den här myten om lchf tycker jag man hör överallt. Det brukar ofta komma från den grupp människor som är måna om miljön (att bry sig om vår miljö är bra förövrigt). Det hela grundar sig i missuppfattningen att tar man bort kolhydrater från sin kost som exempelvis potatis, pasta och bröd då måste det rimligen kompenseras med kött. Och köttproduktion är en riktigt miljöovänlig verksamhet och skulle alla äta på det sättet, ja då skulle minsann jordens resurser ta slut på nolltid! Om du någonsin behöver argumentera mot den myten finns svaret redan i vad LCHF står för: Low Carb High Fat. Alltså lite kolhydrater och mycket fett. Alla som gått i någon sorts modern skola vet att kött innehåller en relativt stor andel protein.
När man äter enligt LCHF ska fettet utgöra en så stor andel energikälla som möjligt. Proteinet behöver vi varken mer eller mindre av än de som äter på andra sätt. Det enda man egentligen gör om du tänker dig tallriksmodellen är att ta bort den del som utgör kolhydrater och byt ut den mot fett och möjligen mer grönsaker än de flesta andra äter normalt. Mängden kött är oförändrad, åtminstone för mig och alla i min bekantskap som skippar kolhydraterna.
Jag tror folk blandar ihop lchf med den diet många kroppsbyggare kör ibland för att snabbare kunna öka på sin muskelmassa. I det fallet ser man nämligen stora andelar kött på tallriken. Men det är något helt annat än vad lchf är.
LCHF – Hjärnan fungerar dåligt utan socker
Den här uppfattningen om lchf bygger på grav okunskap om hur fantastisk hjärnan faktiskt är. Jag tror den baserar sig på känslan många, mer eller mindre sockerberoende människor får när de skippat sin dagliga snickers och bulle till kaffet. Man blir lite yr i mössan och kanske lite trött ända tills den där bullen får pumpa ut sockerkicken i blodet. Jag kan villigt erkänna att de första 2-3 dagarna när jag abrubt gick från stora intag socker och kolhydrater till inga alls inte direkt var en dans på rosor. Jag kände mig ganska förvirrad och hade svårt att fokusera mig.
Men sen hände något, och det har jag läst mig till efteråt vad det handlade om. Hjärnan gick från att använda glukos som bränsle (läs: socker) till att använda ketoner. Hjärnan är nämligen utformad lite som en hybridbil, den klarar flera sorters bränsle.
Personligen har jag aldrig känt mig så skärpt som när jag kör lchf. Tidigare glömde jag ofta såna där småsaker var och varannan dag. Nu händer det aldrig. Och jag var tvungen att spara det roligaste till sist om den här myten: Mattias Ribbing som innehar i princip alla rekord som finns i Sverige vad gäller minnestävlingar kör en strikt kost enligt lchf. Ribbing kan memorera 10st hela, slumpmässigt blandade kortlekar.
LCHF – Det går inte att träna hårt med lchf
”Vi som tävlar på hög nivå kan helt enkelt inte köra lchf, det är skillnad med vardagsmotionärer. De fungerar det nog för.” Det här fick jag höra av en bekant som gillar att träna och som tränar mycket. Jag frågade honom om han känner till vem Björn Ferry är och självklart gjorde han det. När jag berättade att Björn Ferry kör en ganska strikt LCHF-kost blev det tyst i flera sekunder. Min vän hävdar att det bara är en slump att det fungerar för just honom. Ferry själv hävdar att LCHF är den största orsaken till att han tog OS-guld.
Det går alltså träna utan kolhydrater. Faktum är att du inte behöver en enda i din kost oavsett hur hårt du tränar. Att du behöver pasta för att orka spela en match är en gammal myt helt utan belägg. Vad du behöver är nämligen energi. I fett finns massor av energi. Vill du lägga på dig muskelmassa behövs proteiner och det får vi som kör LCHF i oss i samma mängd som de flesta andra.
LCHF är en modefluga
Helt fel. Faktum är att LCHF förmodligen ligger väldigt nära hur vi en gång åt och för vad vi skapades att äta. Stenåldersmännen hade inga spannmålsprodukter eller kemiskt framställd lightmat. De hade inte heller något margarin som passerade oräkneliga processer innan det kallades livsmedel. Och nej, de hade ingen pasta heller. De åt mycket mättat fett och proteiner direkt levererat från naturen. Det här sättet att äta härstammar ända från den dagen vi tog våra första steg här på jorden.
LCHF – En bantardiet
”Vill man snabbt gå ner i vikt är LCHF väldigt bra! Men på lång sikt är lchf farligt.” Sånt där hör och läser man ofta. Inget kan vara mer felaktigt. LCHF är normaliserande. Det innebär att de som är överviktiga går ner i vikt. De som är underviktiga går upp och de som redan har sin normalvikt de håller sig helt enkelt stilla i vikt. Att man som överviktig får viktminskning med lchf är bara en väldigt bra bonus. Vi skulle knappast se OS-medaljörer i skidskytte och svenska minnesmästare om LCHF enbart var bra för de som bantar.
Vi kommer få höra allt mer kring LCHF och hur farligt eller ofarligt det är, allt sånt här skapar givetvis fler myter om LCHF.
Söktermer:
- lchf mellanmål på jobbet
- lchf hjärnan
- lchf farligt för hjärnan
No comments yet.