LCHF tog bort mitt sötsug totalt

lchf-minskar-sotsuget-helt

Fler och fler i min omgivning blir nyfikna på LCHF. Nästan alla tycker det verkar riktigt vettigt och är intresserade av att börja. Det finns dock alltid ett konstaterande hos i princip samtliga:

Jag kommer aldrig klara mig helt utan bröd och smågodis (eller choklad).

Exakt det här konstaterade jag också när jag började fundera i banorna kring att inleda LCHF. Jag hade inga problem med tanken på att hålla mig undan pasta, potatis och öl. De bitarna visste jag skulle fungera bra. Men en gyllenbrun, varm skiva vitt bröd med vitlökssmör eller godis och chips framför tv:n. Där var jag helt övertygad om att det skulle bli jobbigt.

Vet du vad? Det var det inte.

De första två, tre dagarna med LCHF fanns ett visst sug efter sötsaker men jag hade bestämt mig att benhårt köra LCHF i en vecka innan jag skulle tillåta lite egenfusk. Fjärde dagen kände jag inget sug alls efter vare sig bröd eller godis.

Då ska du veta att jag tillhörde kategorin människor som gärna och ofta åt godis. Varje gång det handlades mat i butiken köpte jag med en chokladbit som stoppades i fickan och inte kassen. Väl i bilen var det färdkost på väg hem. Hade vi godis eller kakor i skåpet var det givet att stoppa in lite i munnen medan man grejjade i köket. Du känner kanske igen dig?

Är det värt det?

Nu har jag kört LCHF i några månader. Visst har jag någon gång varit lite småsugen att ta ett par godisbitar. Det har hänt att jag luktat djupt i påsen på grabbens gelehallon. Nybakt bröd luktar fortfarande lika gott varje gång jag handlar. Men har jag ätit något av det? Svaret är nej (förutom en gång som du kan läsa om längre ner).

En kollega på jobbet som kör LCHF sa så här:

Varje gång jag ställs inför situationen att jag känner mig sugen på något sött frågar jag mig själv: “Är det värt det?” Och än så länge har svaret alltid varit nej.

Precis så gör jag nu. Känner jag mig lite sugen på något jag vet att jag bör undvika frågar jag mig om det är värt det. Hade jag ställt den här frågan för ett halvår sedan hade förmodligen svaret varit ett tveklöst ja. Nu är det inte ansträngande på något sätt att svara nej.

Mitt sötsug är helt enkelt totalt borta. Det känns nästan för bra för att vara sant men så är det. Nu under slutet av min andra månad med LCHF känner jag mig inte ens småsugen på bröd eller godis. Jag kan känna de underbara dofterna och njuta av dom men jag har inget som helst behov av att stoppa det i munnen.

Hur blir man av med sötsuget?

Det här skiljer sig förmodligen från person till person men om du eller någon vän är tveksam till LCHF för ni är rädda att suget efter bröd, pasta, potatis och godis kommer vara för jobbigt tycker jag ni ska tänka om.

Jag tror att följande enkla metod kan göra att de flesta blir av med sitt sötsug:

 1. Tvinga dig själv att strikt köra LCHF under en vecka.
  En vecka av hela ditt liv är ingenting. Det klarar du om du vill och du klarar det ganska enkelt.
 2. Varje gång du blir sugen på något sött ställ frågan till dig själv: “Är det värt det?
  För varje vecka som går där du kör LCHF kommer det bli enklare och enklare att svara nej på det här. Det är nästan lite magiskt hur snabbt sötsuget försvinner. Och jag är själv en fd. slav av socker så jag vet definitivt hur det var tidigare. Skulle du någon gång faktiskt svara “ja” på din fråga så ät då lite godis eller bröd eller vad det nu må vara. Du kommer förmodligen upptäcka efteråt att det inte var så gott som du hade för dig.

Dagen jag med flit fuskade rejält

Jag och min fru (som också kör LCHF) bestämde oss för att fuska ordentligt en fredagkväll. Chips, läsk, choklad och rejält med smågodis inhandlades. När barnen hade somnat var det dags.

Allt placerades med andakt fram i vardagsrummet. Jag tog en godisbit och åt den. Det smakade inte speciellt mycket. Hade för mig att det fanns mycket mer smak än så i ett gelehallon. Åt lite ljus choklad, samma sak där. Med veckor av fin mörk choklad någon gång mellan varven hade mina smaklökar bestämt sig. Ljus choklad har ingen smak.

Tog ett glas coca cola. Känslan av att dricka rinnande socker infann sig ögonblickligen. Jag kunde inte dricka upp det.

Tittade på min fru som genast mötte min blick och hon sa: “Det här var ju inget vidare”. Hon upplevde precis samma sak som mig. Godis var inte längre speciellt gott. Både lättad och besviken (vi hade ju trots allt sett fram mot den här fuskiga kvällen) insåg jag att mitt sockerbehov var som bortblåst.

Söktermer:

 • lchf choklad
 • lchf öl
 • choklad lchf
 • lchf mörk choklad
 • mörk choklad lchf
 • öl lchf
 • lchf sockerberoende
 • lchf och choklad
 • kakao lchf

About Patrik Arwengrim

För mig är det viktigt att dela med mig av sånt jag lär mig med LCHF. Förhoppningsvis har även du nytta av det jag skriver. Har du frågor får du gärna skriva en kommentar längre ner eller kontakta mig. Du kan också följa mig personligen på Google+

, , , , ,

2 Responses to LCHF tog bort mitt sötsug totalt

 1. Julia 22 mars, 2011 at 08:57 #

  Håller med. Mitt sötsug (som jag haft i 16 år!) försvann helt. Däremot finner jag det svårare med bröd. Saknaden är enorm, har börjat baka vartenda lchf-bröd jag kan hitta.

 2. Stefan Johansson 22 mars, 2011 at 09:37 #

  Bra artikel!
  Den stämmer i mångt och mycket bra med mina egna upplevelser.
  Jag fuskade också medvetet på fettisdagen och åt en semla med andakt! Dock var det lite åt hållet som artikelförfattaren beskriver det, smakade det inte mer? Däremot så gick min mage i uppror senare på dagen och det var mindre kul.

Kommentera

HälsaSvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog SvenskaSajter.com - gratis länkkatalog för hemsida & blogg 1000länkar.com - gratis länkkatalog