LCHF och alternativ till sås: Gör ditt egna kryddsmör

Kryddsmör med paprika-pesto

 

Kryddsmör är något jag tycker passar bra till mycket när man kör LCHF. Det finns färdiga i affären som är gjorda på äkta smör men en liten korv sånt räcker inte speciellt länge. Det blir billigare och mer om man gör själv. Dessutom kan du uppfinna dina egna smaker.

Den här gången köpte jag en burk pesto med paprika. Den innehåller visserligen kring 5% kolhydrater men blandat med 500g smör åker mängden kolhydrater per 100g ner rejält.

Att göra kryddsmör är kanske ingen världsnyhet för de flesta men jag tänkte ändå dela med mig hur jag får till runda och fina korvar. Perfekt att ha i frysen och skära av så mycket du behöver vid varje tillfälle.

Blanda kryddsmöret

 

Att blanda kryddsmöret kan vara förenat med viss irritation, hårt smör är inte helt enkelt att blanda runt. Tricket är att köra smöret i micron i 10-20 sekunder på full effekt. Resultatet blir en betydligt mer lättrörd variant än kylskåpskallt smör.

Häll i de kryddor du vill ha. Det kan vara allt från peppar och salt till grillkrydda eller som jag använde den här gången: paprikapesto. Jag hällde i hela burken för en lagom smak. Tänk på att det går åt ganska stor mängd kryddning för att det ska bli just kryddsmör och inte bara smör med lite bismak. Kolla även förpackningarna till det du tänkt hälla i. Vissa kryddor innehåller en hel del socker och det vill vi ju helst undvika när vi kör LCHF, eller hur?

Klicka ut kryddsmöret

 

Lägg ut lite plastfolie på en plan yta. Klicka ut några högar kryddsmör mitt på plastfolien. Lämna 2-3cm vid varje kant.

Börja rulla kryddsmöret

Vik den ena delen av plastfolien över kryddsmöret och dra försiktigt med fingret. Dra lite i plastfolien så kryddsmöret roterar litegrann, släta ut igen. Dra helt tillbaka plastfolien och gör samma sak med andra änden av folien. När det ser ut ungefär som bilden ovan räcker det gott och väl.

Kryddsmör inrullat i plastfolie

 

Vik nu den ena änden av plastfolien över kryddsmöret och ända över till andra änden av plastfolien. Rulla ihop och dra försiktigt över korven några gånger så det blir riktigt fint och slätt.

Lägg kryddsmöret i frysen och när det stelnat till kan du komplettera med en fryspåse.

När du vill ha en bit kryddsmör är det bara att ta fram korven ur frysen, skära så stor bit du vill ha rakt igenom plastfolien och sen dra bort plasten på din bit.

Kryddsmör är nog godast med en köttbit men fungerar även om du exempelvis äter en sallad. Ett bra, fettrikt och LCHF-vänligt alternativ till både sås och dressing.

Söktermer:

  • kryddsmör lchf
  • lchf kryddsmör
  • lchf kvällsmat
  • kvällsmat lchf

About Patrik Arwengrim

För mig är det viktigt att dela med mig av sånt jag lär mig med LCHF. Förhoppningsvis har även du nytta av det jag skriver. Har du frågor får du gärna skriva en kommentar längre ner eller kontakta mig. Du kan också följa mig personligen på Google+

, ,

No comments yet.

Kommentera

HälsaSvenskaLänkar.com - en bra svensk seo-optimerad länkkatalog SvenskaSajter.com - gratis länkkatalog för hemsida & blogg 1000länkar.com - gratis länkkatalog